header17.jpg
Начало arrow История
За Чапай PDF Печат Е-мейл
Оценка: / 24

Роден на 8 август 1920г. в с. Дъбравите – Пазарджишко, малкия Сандо, както го наричат близките, расте буйно, весело и ученолубиво момче. Той е най-голямото от петте деца на Иван и Гроздена Пипонкови. Заваршил начално образование в родното си село, Александър продължава обучението си в гара Белово. Скоро е принуден да напусне училище за да помага в изхранването на семейството.

Продължава...
 
Страници от историята на училището PDF Печат Е-мейл
Оценка: / 7
С Указ №64 от 19. XII. 1944год.в гр.Белово се открива непълна гимназия.На 25.XII.1944 год. започват първите учебни занятия със седем паралелки.Първите учители са П.Панчев-директор; С.Недялкова, Ел.Цветанска,Г.Илчев, Сл.Деянов,Д.Методиев,Ив.Каклюгин .
Продължава...
 
През паметта за отминалото към настоящето и бъдещето PDF Печат Е-мейл
Оценка: / 13
Началото...То ни връща в глъбините на времето, в което българинът води ревностна борба за национално самосъзнание. Разпалена е любородната искра за опазване на българския род и дух. Първите данни за просветена дейност в Беловския край датират още от Средновековието.
Продължава...
 
50-години беловско средно училище PDF Печат Е-мейл
Оценка: / 6
Просветното дело в Беловския край е с дългогодишни традиции.То води началото си още от 1806год., когато в двора на църквата „Св.Георги” в с.Голямо Белово се построява училище с две класни стаи. През периода на Възраждането в Белово учители са Боян Марков, Кирил Ботев, Мария Сутич, Юрдан Ненов. Сказки по българска история изнася пред възрастни и ученице Тодор Каблешков.
Продължава...